MANLIGA LIBIDO: MINSKADE OCH BEHANDLING

0
7921

MANLIGA LIBIDO: MINSKADE OCH BEHANDLINGMannen. Hög sexlust. Flämtande sexuella djur. Vi vet vad de vill. Och vi vet när de vill ha det: just nu.

Även läkare tenderar att se män som “sexuella automater”, hardwired alltid att vilja ha sex, säger banbrytande sexforskare Irwin Goldstein, MD, chef för sexuell medicin på San Diegos Alvarado sjukhus och chefredaktör för Journal of Sexual Medicine. “Men det är inte alls fallet”, berättar Goldstein WebMD Magazine. “Många, många män-ungefär en av fem-har så låg sexuell lust att de hellre gör nästan allt annat än att ha sex.”

HUR ATT ÖKA MANLIGA LIBIDO?

Vill inte en av fem män ha sex? Hur kan det vara sant? Varför har vi inte hört talas om det? Faktiskt, många kvinnor har — de som hör frasen ” Inte ikväll, kära.”Goldstein säger att de flesta tycker att det är en sällsynt händelse. “Men i själva verket säger nästan 0% av kvinnorna att de har mer intresse för sex än deras partner har.”

Orsakerna till låg sexlustHUR ATT ÖKA MANLIGA LIBIDO?

Så vad ligger bakom låg sexuell lust? Åldrande spelar en roll, även om många äldre män har ett robust intresse för sex, påpekar Goldstein. Liksom de flesta andra mänskliga egenskaper varierar sexdriften. De flesta män är i det normala intervallet; vissa är utomordentligt drivna mot missbruk – liknande sexuellt beteende. I andra änden av skalan är män med mycket lågt sexuellt intresse. Dessa är män som lider av hypoaktiv sexuell luststörning (HSDD).

“Det finns alltid män på båda sidor av den normala kurvan”, säger Goldstein. “Och en viss procentandel-kanske upp till en fjärdedel-kommer att anses ha HSDD av en hel mängd skäl.”Dessa inkluderar:

Psykologiska problem. Stress och ångest från stammen av det dagliga livet, förhållandet eller familjeproblem, depression och psykiska störningar är bland de många faktorer som kan påverka sexuell lust.

Medicinska problem. Sjukdomar som diabetes; tillstånd som fetma, högt blodtryck och högt kolesterol; och HIV-läkemedel, vissa hårförlustmedel och andra mediciner kan påverka sexuell lust negativt.

HUR ÖKAR LIBIDO MAN NATURLIGT?HUR ÖKAR LIBIDO MAN NATURLIGT?

Hormonella orsaker. “Testosteron är hormonet av lust, utan tvekan för kvinnor såväl som för män”, säger Goldstein. Låga testosteronnivåer betyder vanligtvis låg sexuell lust. Nivåer doppa som män ålder; andra orsaker inkluderar kronisk sjukdom, mediciner och annan droganvändning. Andra hormoner kan också spela en roll, såsom låga nivåer av sköldkörtelhormon eller, sällan, höga nivåer av prolaktin, ett hormon som produceras i en körtel vid basen av hjärnan.

Låga dopaminnivåer. Sexuell lust involverar uppenbarligen hjärnan – och hjärnans kemiska meddelandesystem är intimt kopplat till sexuell lust. En av budbärarna är dopamin. Läkare har noterat att patienter med Parkinsons sjukdom som behandlades med dopaminstimulerande läkemedel hade ökad sexuell lust. Goldstein säger att dessa droger hjälper några män med HSDD.

Varje orsak till låg sexuell lust har sin egen behandling. När grundorsaken är psykologisk kan sexterapi erbjuda män specifika tekniker och strategier för att återfå sin njutning av sex. “Det är inte psykoterapi; det är psykologrådgivning fokuserad på sexuella problem”, förklarar Goldstein.

I de fall där problemet är lågt testosteron kan män ta testosterontillskott om de har mätbart låga nivåer. Om 5% av männen går för veckovisa testosteronskott, säger Goldstein, men de flesta väljer hudplåster eller gelformuleringar som appliceras direkt på huden på bröstet, axlarna eller buken.

När Goldstein misstänker att låga dopaminnivåer ligger i hjärtat av en mans låga sexuella lust, kan han ordinera dopamin-ökande droger, även om denna behandling för närvarande inte är godkänd av FDA och har risker.

Men ett nytt läkemedel nu i kliniska prövningar-för kvinnor-ökar dopaminnivåerna samtidigt som en viss typ av serotonin i hjärnan minskar. Tidiga kliniska studier tyder på att läkemedlet kan hjälpa kvinnor med låg sexuell lust. Goldstein tror att denna nya behandling har löfte. Och om det är godkänt för kvinnor, säger han, det kommer sannolikt att testas hos män.

I slutändan är valet för män som har förlorat sin önskan om sex inte mellan att vara ett panting sexuellt djur och vara en eunuch. Istället är det verkliga valet om dessa män är redo att återfå en viktig källa till intimitet med sina partners – och en viktig del av ett hälsosamt liv för sig själva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here